Spaghetti Bolognese





Image result for spaghetti bolognese resepi

Resipi Spaghetti Bolognese

Bahan bahan:

500 gm daging cincang
60 ml /4 sudu minyak zaitun
1 bawang dipotong
3 lobak merah dipotong dadu
3 bawang putih dikisar
2 celery stalk
400 gm tomato dihancurkan
200 gm tomato puree
1 sudu oregano
2 sudu daun parsley yang dipotong
Black paper
2 helai daun bay

500 gm spaghetti 
1 sudu minyak zaitun
Garam

Cara memasak:


1. Panaskan oven pada 180 C.

2. Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun dan masukkan daging cincang sedikit demi sedikit sehingga berwarna keperangan. Biarkan ia masak dalam beberapa minit. Bila daging masak, masukkan bawang cincang, lobak merak, batang saderi dan bawang putih.  Kacau rata-rata dan biarkan masak beberapa minit.


Masukkan tomato puree, kacau rata dan masukkan pula chopped tomato. Selepas dikacau rata, boleh lah ditutup api.


Akhir sekali masukkan oregano, garam, daun bay dan black pepper. Kacau sebati. Sedia untuk dibakar di dalam oven.


3.  Bakar Sos Spaghetti.
Masukkan periuk ke dalam oven dan dibakar selama 1 - 1 1/2 jam dan dikacau dari masa ke semasa. Jika di dapati sos agak kering, bolehlah dimasukkan beberapa sudu air (saya tidak membakarnya, hanya memasak dalam slow cooker).


4. Rebus spaghetti.
Rebus pasta mengikut masa ditetapkan di bungkusannya. Masukkan sedikit garam dan minyak zaitun. Bila masak, tapis air. Jika tidak terus digunakan, bolehlah dilalukan bawah air dan masukkan minyak zaitun.

Image result for spaghetti noodles

5. Hidangkan. Masukkan spaghetti ke dalam pinggan. Letakkan kuah spaghetti dan taburkan dengan daun parsley yang dihiris dan akhir sekali parmesan cheese yang diparut.



6. Bon appetite!




loading...





loading...

0 Response to "Spaghetti Bolognese"

Post a Comment

loading...
loading...