Takoyaki







 

Resepi takoyaki (Boleh dapat dalam 30-40 biji)

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bancuhan tepung 

1 cup tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung/ 1 sudu besar katakuriko (potato starch)
2 biji telur
2 cawan air
1 sudu kecil dashi
3 sudu kecil kicap jepun

Bahan inti

Sotong/ Ayam/ Daging 
Kubis cincang
Daun bawang cincang halus
Agedama/ tenkasu (optional)

Topping

Sos takoyaki
Aonori seaweed
Bonito flakes (katsuo bushi)
Mayonis Jepun

Cara Membuat Takoyaki

Masukkan tepung-tepung dan tenkasu dalam mangkuk sederhana, lepas tu gaul sikit. Tambah dashi, telur dan secawan air. Kacau sebati.

Masukkan kicap Jepun dan baki air sambil mengacau. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama setengah jam.

Bila dah buat semua.. Boleh la start buat tako ball. 

Masukkan minyak ke dalam tako pan. Agak agak 1/3 dari kedalamannya gitu. Lepas tu tuang tepung agak agak separuh. Masukkan inti tako dan taburkan kubis dan bawang. Lepas tu tuang lagi bancuhan tepung sampai penuh. Melimpah sikit pon tak jadi masalah. 

Bila separuh tu dah nampak golden sikit boleh start menggolek. Kalau nak dapatkan hasil takoyaki yang rangup, bila dah terbentuk bebola tu tambahkan minyak lagi pada bebola.

Takoyaki Pan/ Takoyaki Maker

Fuhhh sedapnyaa

                                 


loading...





loading...

0 Response to "Takoyaki"

Post a Comment

loading...
loading...