Resepi Bingka Roti Kukus Pandan






Resepi Bingka Roti Kukus Pandan
Bahan-Bahan:
8-10 roti keping putih
400ml santan @ ( 200ml santan kotak KARA + 200ml air )
3/4 cawan gula halus
segenggam kismis – optional
4 biji telur
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil perisa pandan
sedikit pewarna hijau – jika perlu
Cara Membuat:
1. Koyakkan roti dan ketepikan. Satukan santan, garam, gula, pes pandan dan juga telur. Kacau sebati.
2. Masukkan roti dan kismis kemudian rendam lebih kurang 5 minit.
3. Sapu loyang dengan sedikit mentega/marjerin.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus lebih kurang 30 minit.
5. Sejukkan dahulu kemudian potong dan hidangkan.




loading...





loading...

0 Response to "Resepi Bingka Roti Kukus Pandan"

Post a Comment

loading...
loading...