Resepi Mudah Sedap: Nasi Hujan Panas







Bahan-Bahan:
  • 4 cawan beras basmati (cuci bersih, rendam selama 1/2jam kemudian toskan)
  • 4 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 2 helai daun pandan (simpul)
  • 1 kiub ayam maggie
  • 4 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 cm halia (tumbuk)
  • Rempah 4 sekawan (Bunga lawang, cengkih, pelaga, kulit kayu manis)
  • Minyak/Mentega/minyak sapi
  • Pewarna merah, hijau dan kuning
  • Hirisan ketumbar, gajus dan kismis

Cara-Cara:
  1. Panaskan minyak/butter/minyak sapi, tumis rempah 4 sekawan dan juga bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daun pandan simpul tumis sekejap supaya harum.
  2. Masukkan air dan kiub ayam. Biarkan hingga mendidih
  3. Masukkan beras dan susu cair, gaul sebati. Biarkan hingga nasi kering (Kacau sekali sekala untuk mengelakkan hangit di bahagian bawah)
  4. Setelah nasi kering, kecilkan api dan buat lubang kecil2 pada nasi menggunakan sudu dan titiskan warna merah, kuning dan hijau. Letak berasingan (jauhkan sikit setiap lubang)
  5. Tutup periuk dan tunggu hingga nasi masak sepenuhnya (macam masak nasi biasa)
  6. Bila nasi masak, gemburkan nasi dan taburkan daun ketumbar, gajus dan kismis. Hidangkan.


loading...





loading...

0 Response to "Resepi Mudah Sedap: Nasi Hujan Panas"

Post a Comment

loading...
loading...