Kek Pisang






Bahan-bahan:

4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:

1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Bahan lain:

1 sudu besar jus limau nipis (option)
1 sudu kecil esen vanila (guna vanilla extract)

Cara-cara:

1. Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

2. Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 

3. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

4. Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40-60 minit atau sehingga masak. Bon Appetite!

Peringatan: Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 


loading...





loading...

0 Response to "Kek Pisang"

Post a Comment

loading...
loading...